viernes, 16 de diciembre de 2016

MAR DE TOTS, de Carles-Jordi Guardiola

NOVETAT


Autors com Joan Margarit, Prudenci Bertrana, Carles Fages de Climent, Jacint Verdaguer o Federico García Lorca han dedicat paraules, ja sigui en vers o en prosa, a descriure el que per a Joaquim Ruyra era una costa "feréstega, sublim, despullada i perillosa". Pràcticament un centenar de textos d'aquests escriptors i d'altres com Josep Maria de Sagarra, Narcís Comadira o Maria Àngels Anglada conformen el llibre Mar de tots. Viatge literari pel Cap de Creus, el trenta-unè volum de la col·lecció Josep Pla que edita la Diputació de Girona.

El llibre és una tasca de recopilació de descripcions i impressions d'una quarantena d'autors que ha anat a càrrec del filòleg Carles-Jordi Guardiola, fundador i editor d'Edicions la Magrana durant vint-i-cinc anys.

Fascinat per una terra marcada pel vent i la sal, per "aquest immens roc, aquest penyal que clava les seves urpes al mar", explica Guardiola, però també per la gent que l'habita, la publicació invoca els textos d'Anna Maria i Salvador Dalí, Quima Jaume, Josep Pla o Joan Vinyoli per construir un viatge literari que avança del nord cap al sud, de la carena de les Alberes fins a Cadaqués, passant per Sant Pere de Roda, el Port de la Selva o la Mar d'Amunt i la Mar d'Avall.

Conduït per un fil discursiu que guia els seus passos, el llibre convida el lector a recórrer per mar o per terra el que J.V. Foix va batejar com a "Roc Votiu".

Demana, però, l'autor, que prescindim de les construccions i massificacions de visitants i vehicles per captar plenament la vigència dels textos, ja que assegura que malgrat tot, "el paisage descrit per un i altre dels autors triats ha canviat ben poc": els fars continuen guiant els navegants i roques, cales i badies "són les mateixes que van veure Sagarra, Foix o Garcés" en el seu moment.

Però els secrets del paisatge altempordanès no són els únics protagonistes del llibre, que no oblida els pescadors o personatges com la Lídia de Cadaqués o en Luard, de Port de la Selva.

No hay comentarios:

Publicar un comentario